www.allaskoordinator.hu

Álláskoordinátor

Álláskoordinátor

Állásinterjú kérdések, amikre készülj fel

2023. március 29. - Álláskoordinátor

Sokszor azt tapasztalom, hogy az emberek nem tudják olyan jól bemutatni magukat az állásinterjún, mint amilyen értékes munkaerők ők valójában. A feladat tényleg nem egyszerű, hiszen rövid idő alatt kell meggyőznöd a másik felet arról, hogy pont rád van szüksége.
Ha nem készülsz fel a lehetséges állásinterjú kérdésekre, akkor - bár elméletben nagyon is jól tudod a választ, hiszen veled kapcsolatos - lehet, hogy abban a helyzetben nem tudod olyan összeszedetten megfogalmazni és átadni a gondolataidat, mint szeretnéd. Ezért érdemes a találkozó előtt kicsit utánanézni a tipikus kérdéseknek.
A legalapvetőbb, ami szinte biztos, hogy elhangzik majd, az egy kérés; mégpedig az, hogy mutatkozz be, mesélj magadról. Ennek átgondolására szinte senki nem szokott időt szánni, hiszen tudod a korod, a tanulmányaid, a munkatapasztalataid. Pedig ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy már az elején felfigyeljen rád az interjúztató, kitűnj a többiek közül, és mondj valami mást is, mint amit az önéletrajzodból amúgy is lát.
Mi lehet ilyen válasz? Például az, hogyha a tényeken felül röviden megfogalmazod azt is, miért tartod magad ideális jelöltnek az adott pozícióra. 
További kérdések, amikre biztosan számíthatsz:
*Miért szeretne nálunk dolgozni?
*Miért jött el az előző munkahelyéről?
*Mit tart a legnagyobb szakmai sikerének?
*Mik a legfőbb erősségei?
*Mik a gyengeségei?
*Hogyan kezeli a stresszhelyzeteket?
*Mivel lehet önt motiválni?
*Ön szerint milyen a jó vezető?
*Milyen céljai vannak a jövőre nézve?
*Mi a fizetési igénye? 

Az interjú végén meg szokták kérdezni, hogy nekünk van-e kérdésünk. Mindenképp legyen! Ha nincs, azzal azt közvetítjük a leendő munkáltató felé, hogy nem érdekel eléggé a munka. Érdeklődhetünk a céggel kapcsolatban, az adott pozícióról, munkaidőről, a csapatról, stb.

A felsorolt kérdéseken felül persze számtalan más kérdés is elhangozhat. Ha úgy érzed, jól jönne a segítség, nem tudod, milyen válaszokat érdemes adni, jelentkezz állásinterjúra való felkészítésre, vagy akár karrier tanácsadásra a honlapon található elérhetőségek egyikén: www.allaskoordinator.hu

Az interjú - 3. rész

Interjútípusok

 Interjútípusok

Ha behívtak állásinterjúra, mindenképpen időben érkezzünk. Érdemes megismerkedni az interjúk fajtáival, illetve a nagy valószínűséggel előforduló kérdésekkel, szituációkkal, hogy a lehető legkisebb meglepetés érjen.
Az is előfordulhat, hogy egyetlen beszélgetés során többféle típusú interjú keveredik egymással.

Felvételi beszélgetés

A legáltalánosabb, legelterjedtebb felvételi módszer. A személyes találkozás mindkét félnek benyomások szerzésére ad lehetőséget, a szóba kerülő témák érintik rendszerint a tanulmányokat, a szakmai előéletet, a családi hátteret, hobbit vagy más általános társalgási témákat is. A beszélgetés célja az információszerzés mellett a személyiség megismerése, annak feltárása, hogy a jelentkező mennyire illik az adott cég szervezetébe. Az utóbbiakról viselkedésünk, öltözékünk, non-verbális kommunikációnk árulkodik leginkább.

Szituációs interjú

Ennek lényege, hogy az interjúztató fél a betöltendő munkakör területéröl szóban körvonalaz egy vagy több szituációt, aminek a megoldását kéri az alanytól. Többnyire a problémamegoldó képesség, a reakcióidő, illetve a helyes cselekedet, hangnem megválasztásának értékelésére nyújt lehetőséget. Ha ilyen kérdést kapunk, gondoljuk végig, ne kapkodjuk el a válaszadást, de vigyázzunk arra is, hogy ne húzzuk túl sokáig az időt. 

Stresszinterjú

Ezt az interjútípust kémek kiképzésére fejlesztették ki. Lényege, hogy a kérdező végig erős verbális stressz hatása alatt tartja a válaszolót, vagy váratlan szituációk kialakításával teszteli a jelölt stressztűrő képességét .
A cél tulajdonképpen nem is a kérdésre adott válaszok, hanem az egyéni helyzetkezelés, problémamegoldás értékelésén van. A stresszinterjún akkor szerepelhetünk csak jól, ha nem hagyjuk, hogy felülkerekedjen bennünk bármilyen negatív érzelem; mint például félelem, kishitűség, idegesség. 

Csoportos interjú

Ez a módszer a versenyhelyzet elvére épül: a pályázókból egy munkacsoportot alakítanak ki, hogy megvizsgálhassák, miként reagálnak az új, ugyanakkor éles helyzetekre. Így kiderül, ki mer a csoport élére állni, ki az, aki jó támogató munkaerő, és ki az, aki a kihívások láttán inkább csendben a háttérbe húzódik.

Édes-keserű interjú

Ezen az interjútípuson legalább két kérdező félre számíthatunk. Az egyik képviseli a jót. Mindig pozitív kérdéseket tesz fel, mosolyog, segítőkész, megértő. A másik kérdező játssza a rosszat, megpróbál minket zavarba ejteni, kínos helyzetbe hozni.


Szakmai interjú

Főként olyan munkakörök pályáztatásánál jellemző, ahol a főiskolán, egyetemen elsajátított ismeretek szükségesek. Sokkal inkább a jelölt szakmai előéletét firtatják, mintsem személyes jellemzőit, a lényeg az azonnal felhasználható tudás kiderítésén van. Ebből kifolyólag az interjú levezénylése komoly szakmai felkészültséget kíván, ezért érdemes átnézni az álláshirdetés során felsorolt feladatokat, elvárásokat, hogy az adott témakörben el tudjuk magunkat helyezni. A szakmai interjút általában kombinálják, illetve megerősítik egy strukturálatlan interjúval, hogy minden szempontból a lehető legjobb pályázó kiválasztása történjen meg.

Az interjú - 2. rész

Öltözködés, hajviselet, smink

 

A kinézetünk sokszor többet elárul, mint gondolnánk.
Éppen ezért az a legmeggyőzőbb, ha a betölteni kívánt munkakör, kinézetünk és személyiségünk 
egységet alkot, harmonizál egymással. Talán a legfontosabb kulcsszó az ápoltság. Nem feltétlenül kell a legutolsó divat szerinti öltönyben megjelennünk ahhoz, hogy jól el tudjuk adni magunkat. Viszont a legjobb öltözék is nézhet ki úgy, hogy pályáztatónk ne akarjon velünk dolgozni.
Figyeljünk a részletekre: Az öltözködésünkön kívül fontos, hogy figyeljünk a kiegészítőkre is, például a cipőre, övre, órára és ékszerekre is. Ezek az apró részletek segíthetnek abban, hogy magabiztosabbak legyünk az interjún.
Kerüljük a túlzásokat: Fontos, hogy az öltözékünk ne legyen túlzottan feltűnő vagy színes, hölgyek esetében pedig a smink ne legyen túl erős. Az egyszerűbb és elegánsabb stílus jobb választás az állásinterjúra.
Hajunkat szintén úgy készítsük el, hogy illő legyen a helyzethez. Általában nem kelt jó benyomást a túlzselézett, túllakkozott, vagy befőttes gumival összefogott haj.



Az interjú – 1. rész

A következő héten egy többrészes írást hozok nektek, amelyben az állásinterjúval kapcsolatosan olvashattok.

Ha eljutottunk odáig, hogy sikeres önéletrajzot készítsünk, és behívtak állásinterjúra, már jóval előrébb vagyunk, hiszen személyesen lesz lehetőségünk bemutatni magunkat.
Ez az a pont, amikor az interjúztató, azaz a pályáztató cég eldönti, hogy személyünk hosszú távon alkalmas-e az adott vállalatnál betöltendő pozíció ellátására, és ugyanígy mi is átfogóbb képet kaphatunk a cégről, hogy eldönthessük, továbbra is érdekel-e az állás.
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az interjú nem vizsga, hanem egy kétoldalú, egyenragú beszélgetés. Itt mind a két fél akar valamit.
Én, mint álláskereső szeretnék egy jó munkahelyet, ami illeszkedik az elképzeléseimhez; az adott cég pedig szeretne megfelelő munkaerőt találni, aki jól végzi az adott munkát, megbízható, és hosszútávon lehet vele tervezni.

Természetesen azért érdemes hagyni magunknak időt arra, hogy lelkiekben is fel tudjunk készülni a beszélgetésre. Ha csak munkából odarohanunk, lehet, hogy még az interjú közepén is azon a lassú autóson bosszankodunk, aki miatt majdnem elkéstünk, zaklatottak vagyunk, nem tudunk koncentrálni a kérdésekre, így nem is tudunk megfelelő válaszokat adni.

(folyt. köv.)

Más világ – a karrier terén is

Ma már minden szempontból teljesen más világot élünk, így a karrier terén is változtak a szokások.
Míg régen 20-30, akár 40 évig is egy munkahelyen dolgoztak emberek; ma már annak, aki most csöppent a munka világába, gyakorlatilag elképzelhetetlen hogy évtizedekig egy állása legyen.
Régen az volt rendjén, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, ma viszont teljesen normálisnak mondható, ha az embernek élete során több állása is van.
Persze a ló túloldalára sem célszerű átesni, ha valaki évente vált, azt nem szokták szeretni a munkáltatók, de tény, hogy sokkal több lehetősége adódik egy mai fiatalnak.
Személy szerint azt gondolom, amíg szívvel-lélekkel tudunk végezni egy adott munkát, és összességében szeretjük azt, amit csinálunk, addig jó helyen vagyunk.
Ha évekig minden rendben volt, de az utóbbi időben kezdjük azt érezni, hogy valami már nem az igazi, akkor az az érzés általában egy folyamatnak a kezdete.
Egy folyamatnak, mely során kezdünk rádöbbenni, hogy valami már nem olyan, mint régen, és talán elsőre meg sem tudjuk mondani, hogy mi a gond, csak azt érezzük, hogy kicsit másra vágyunk.
Van, aki viszonylag hamar felismeri ezt, és van olyan is, akinél évekig eltart. Akadnak olyanok, akik ennek hatására elkezdenek cselekedni, és van, aki nem is hajlandó tudomást venni róla.
Mindenki más utat jár be. A félelem is teljesen természetes érzés olyankor, amikor elgondolkodunk, hogy ideje váltani. „Mi lesz, ha rosszul döntök?” - merülhet fel bennünk a kérdés. Semmi. Mész tovább, előre, amíg meg nem találod az „igazit”.
Ebben segítek neked személyre szabott karrier tanácsadással, ha úgy érzed, nem találod a megfelelő irányt.
Foglalj időpontot az oldalon található elérhetőségek egyikén egy ingyenes, 15 perces online konzultációra:
www.allaskoordinator.hu

Milyen a jó önéletrajz?

Az önéletrajzírás egy fontos lépés, amikor állást keresel. Ez az első benyomás rólad az állásadó számára, ezért fontos, hogy könnyen olvasható és áttekinthető legyen.
Nem szabad túl hosszúnak lennie: a négyoldalas önéletrajzoddal, amelyben feltünteted, hova jártál óvodába, és hogy szeretsz táncolni, valószínűleg csak az idejét rabolnád a HR-esnek. Tehát tömören, de annál informatívabban kell belefoglalnod adataidat és tapasztalataidat.

Érdemes célzottan összeállítani, hogy megmutasd, milyen képességeid és tapasztalataid illeszkednek az adott pozícióhoz. Tehát jó, ha van egy állandó alapja, de egy részét módosíthatod, hiszen mindig érdemes az adott állásajánlat elvárásaihoz, feladatköreihez mérten kiemelned az erősségeidet.
Az önéletrajzban szereplő adatoknak pontosnak és valósaknak kell lenniük, elkerülve a nyelvtani hibákat. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e (és ha igen, mekkorát) füllenteni az önéletrajzban. Összességében elmondható, hogy ha hosszútávú munkahelyben gondolkodsz, nem érdemes például azt állítanod, hogy imádsz emberekkel napi kapcsolatban lenni, ha valójában utálod őket, és inkább bármennyi papírmunkát bevállalnál, csak hogy ne kelljen beszélgetned velük.
Tehát, mint az élet minden területén, itt is az őszinteség kifizetődőbb; ami megint csak nem azt jelenti, hogy konkrétan fel kellene tüntetned, hogy kifejezetten kiráz a hideg az ügyfelektől. Inkább csak koncentrálj más erősségeidre, amik relevánsak lehetnek.
Említsd meg az előnyös információkat, mint például a szakmai képesítések, az elért sikerek, a nyelvismereteid.
Ha van, megadhatsz referenciát, melyek alátámasztják a tapasztalatodat.

Az önéletrajzírás folyamata eltarthat egy ideig, de ha jól felkészültél rá, azzal jelentősen megnövelheted az esélyedet, hogy behívjanak állásinterjúra. Ne feledd, hogy az önéletrajz csak a kezdet, fontos, hogy a személyes interjún is jó benyomást kelts, hogy elnyerd a pozíciót.
Ha nem érzel magadban elég erőt ahhoz, hogy egyedül csináld végig, keress meg, és egy ingyenes konzultáció keretein belül megbeszéljük, miben lehetek a segítségedre.

Zsófi
www.allaskoordinator.hu

Az álláskeresés göröngyös útja - hogyan vágjunk bele?

www.allaskoordinator.hu

A munkaerőpiacon való elhelyezkedés mindenki számára fontos és izgalmas folyamat. Az álláskeresés azonban sokszor stresszes és időigényes lehet, különösen akkor, ha az ember még kezdő a pályán, vagy ha már régóta keres munkát anélkül, hogy ideális lehetőséget talált volna.

Az álláskeresés első lépése az önéletrajz összeállítása, ami nagyon fontos, mert a munkáltatónak ez lesz az első benyomása rólad. Az önéletrajzodnak pontosnak, átláthatónak és relevánsnak kell lennie (hogy ez mit is jelent pontosan, arról részletesen egy későbbi cikkben olvashattok).

Megoszlik a vélekedés arról, hogy szükséges-e motivációs levelet írnunk. Egyes HR-esek szerint nem életbevágóan fontos, mások viszont plusz pontnak tartják, amivel előnnyel indulhat a munkavállaló másokkal szemben. Szerintem ez mindenképp függ a megpályázott állás típusától.

A következő lépés értelemszerűen az álláskereső oldalak folyamatos böngészése, ahol feltöltheted az önéletrajzodat és megtekintheted az elérhető állásokat. A legnépszerűbb, országosan elérhető álláskereső portál a Profession, ezen felül pedig számos megyei, és egyéb helyi hirdető oldalt találhatunk lakóhelyünknek megfelelően.

Az interjúkra való felkészülés gyakorlatilag kulcsfontosságú, hiszen ez az alkalom arra, hogy bemutatkozz az állásadónak, és megmutasd, hogy miért vagy alkalmas az adott pozícióra. Ha a jól megírt önéletrajzod (és adott esetben motivációs leveled) alapján behívnak interjúra, akkor az már fél siker, hiszen megkaptad a lehetőséget arra, hogy személyesen bizonyítsd rátermettséged.
Az interjúkra való felkészülés során fontos megismerni a céget és az adott pozíciót, valamint előre megtervezni a válaszokat a lehetséges kérdésekre (erről részletesebben egy későbbi cikkben olvashattok).

Az álláskeresés folyamata hosszú és nehéz lehet, de ha kitartó vagy és kész vagy tanulni a hibáidból, akkor végül megtalálod a megfelelő lehetőséget. Fontos, hogy ne add fel és ne hagyd, hogy a kudarcok lelombozzanak. Emlékezz, hogy az álláskeresés csak egy része az életednek, és ha megfelelően kezeled, akkor segít abban, hogy megtaláld azt a munkát, ami valóban érdekel és ami lehetővé teszi számodra, hogy elérd a céljaidat. Emellett fontos, hogy tartsd meg a pozitív hozzáállásod, és ne hagyd, hogy az álláskeresés által okozott stressz hatással legyen az életedre.
Az álláskeresési folyamat során ne feledd, hogy a munkaadók is emberek. Ne vedd magadra az esetleges elutasítást, és ne hagyd, hogy az elutasítások lelombozzanak.
Végül, ne feledd, hogy az álláskeresés folyamata egy út, amely során folyamatosan tanulhatsz és fejlődhetsz.

Zsófi
www.allaskoordinator.hu

süti beállítások módosítása